Tuomo Kondie

Vihreä eduskuntavaaliehdokas Savo-Karjalassa

Maapallo on jo nyt lämmennyt noin asteen esiteolliseen aikaan verrattuna, ja jo tämä on aiheuttanut valtavaa tuhoa niin elinympäristöille, eläinlajeille kuin ihmiskunnallekin. Meillä ei ole yhtään varaa hidastaa ennen kuin lämpeneminen on saatu kokonaan pysäytettyä.

Keskusta muutti kehysriihen turvesuoksi

Hallituksen johtoviisikko neuvottelee tänään kuudetta päivää venyneissä ja tulehtuneissa kehysriihineuvotteluissa. Valtion menokehyksien ylittämisen lisäksi kiistaa aiheuttaa turve. Miten on mahdollista, että globaalin pandemian, talouskriisin ja limittyneiden kestävyyskriisien keskellä kiistan keskiössä on muutamia tuhansia työllistävä teollisuudenala, joka on kokoaan suurempi lähinnä päästölähteenä ja elinympäristöjen tuhoajana?

Hallitusohjelman tavoitteena on puolittaa turpeen käyttö vuoteen 2030, mutta turpeen verotuksen ja päästökaupan hintojen nousun vuoksi käyttö on laskenut paljon nopeammin, ja tavoite puolittamisesta saavutetaan näillä näkymin jo ensi vuonna. Keskustan mielestä muutos tapahtuu liian nopeasti, ja sitä pitää hillitä. Puolue ajaakin nyt kehysriihineuvotteluissa turpeelle verotukea.

Ilmastokriisi on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, eikä kenellekään pitäisi tulla yllätyksenä, ettei turveteollisuudella ole mitään tulevaisuutta, ei ole ollut pitkään aikaan. Alasajon olisi oikeastaan pitänyt tapahtua jo hyvän aikaa sitten, ja syyttävä sormi kohdistuu nyt niihin poliitikkoihin, jotka ovat joko ymmärtämättömyyttään tai häikäilemättömyyttään antaneet ymmärtää, ettei tässä mitään hätää ole ja että saastutus ja ympäristön tuhoaminen voi jatkua edelleen. Tilanteeseen siis olisi kyllä pitänyt osata varautua.

Hallitus on nyt joka tapauksessa sitoutunut tukemaan turveyrittäjiä heidän siirtyessään uusille, kestävämmille aloille. Tämä on ihan reilua, sillä ihmisiä ei kannata alkaa rankaisemaan päättäjien valheellisesta ja lyhytnäköisestä politiikasta. Turveyrittäjiä siis voidaan tukea, mutta turvetta ei missään nimessä. Uudet ympäristölle haitalliset tuet olisivat tässä ilmastotilanteessa aivan vihoviimeinen asia.

Keskustassa siis ajatellaan, että siirtymä pois turpeesta tapahtuu liian nopeasti. Jos tavoite oli puolittaa se vuoteen 2030 mennessä, niin hyvinhän tässä vielä on aikaa. Vaan kun ei ole. Hallitusohjelman päästövähennystavoitteet olivat alun perinkin täysin puutteelliset ja kunnianhimottomat. Niillä ei päästä vielä lähellekään Pariisin sopimuksen tavoitetta rajoittaa maapallon lämpeneminen 1,5 asteeseen. Se, että jollain sektorilla päästövähennykset tapahtuvat odotettua nopeammin, on mukava pieni helpotus ilmastotyössä, muttei missään nimessä syy hidastaa tippaakaan, kun tavoitteeseen on joka tapauksessa vielä matkaa.

Paitsi että hallitusohjelma on itsessään puutteellinen ympäristön näkökulmasta, ei Pariisin sopimuksen 1,5 asteen raja sekään ole mikään seinä, johon saakka lämpeneminen on ihan ok ja saastuttaminen harmitonta. Maapallo on jo nyt lämmennyt noin asteen esiteolliseen aikaan verrattuna, ja jo tämä on aiheuttanut valtavaa tuhoa niin elinympäristöille, eläinlajeille kuin ihmiskunnallekin. Meillä ei ole yhtään varaa hidastaa ennen kuin lämpeneminen on saatu kokonaan pysäytettyä.

Ihmiskunta on tällä hetkellä kuin täyttä vauhtia kielekettä kohti puksuttava juna. Keskusta tuntuu monen muun tavoin kuvittelevan, että voimme optimoida jarruttamisen siten, että veturi pysähtyy juuri ja juuri reunalle ja saamme nauttia vauhdin hurmasta viime hetkeen saakka. Todellisuudessa tilanne on se, että vaunuja satelee jo rotkoon ja peräpäässä ihmiset vain jatkavat juhlia kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tässä tilanteessa jokainen sekunti ilman täyttä hätäjarrutusta on sulaa hulluutta.